Vijf uitwisselingen in één week op De Ring van Putten

Het komt toevallig zo uit dat volgende week vier groepen met leerlingen en docenten van De Ring van Putten op bezoek gaan bij een aantal partnerscholen in Europa en één groep gastleerlingen ontvangt van onze partnerschool uit China. Het gaat om leerlingen uit de tweede t/m vijfde klas van de mavo-, havo- en vwo-afdelingen.

Er zijn projectactiviteiten rondom een bepaald thema. Soms zijn dit thema’s die hoog op de agenda staan van de Europese politiek, zoals eerlijke handel, duurzame ontwikkeling en het bouwen van energiezuinige gebouwen, maar ook een thema als bijvoorbeeld menselijke evolutie. De leerlingen gaan de komende week in gastgezinnen vrienden maken met Europese leeftijdsgenootjes en hun familie of gaan in een hostel en werken in internationale groepen aan het thema van het project.

De Engelse taal is hierbij het middel om contact te leggen met leeftijdsgenoten uit andere Europese landen.

Waar en wanneer

2-8 maart: Be aware, trade fair
Een groep leerlingen uit de tweede klas bezoekt onze partnerschool in Radevormwald, Duitsland. Zij verblijven in gastgezinnen en nemen deel aan de activiteiten op school. Ook is er een excursie naar een fabriek die alleen Fair Trade producten produceert in de omgeving van de school. In het weekend doen de leerlingen mee met de activiteiten van het gastgezin, zoals bijvoorbeeld naar de sportvereniging, een verjaardag of zwemmen.

7-13 maart: Sustainable development, from a local to an Europian perspective
Een groep leerlingen uit de derde klas bezoekt onze partnerschool in Badajoz, Spanje. Zij verblijven in gastgezinnen en nemen deel aan de activiteiten op school. Daarnaast zijn er excursies om duurzame ontwikkeling te observeren in de omgeving van de school. In maart 2017 komen er leerlingen van deze school en van scholen uit Portugal, Noorwegen en Italië naar De Ring om duurzame ontwikkeling op het eiland Tiengemeten te bestuderen.

6-11 maart: Nearly Zero Energy Buildings (NZEB)
Een groep leerlingen uit de vierde klas bezoekt onze partnerschool in Munkebo, Denemarken. De leerlingen verblijven in een hostel, samen met een groot internationaal gezelschap. Er zijn namelijk ook groepen leerlingen uit Turkije, Bulgarije, Roemenië, Italië, Finland en Frankrijk. Ze gaan in internationale groepen nadenken over klimaatvraagstukken en over hoe je gebouwen energiezuiniger kunt maken.

8-10 maart: Human evolution
Een groep leerlingen uit de vierde en vijfde klas bezoekt onze partnerschool in Hürth, Duitsland. Hürth is een partnerstad van Spijkenisse. De leerlingen verblijven gedurende twee nachten in een gastgezin. De leerlingen bestuderen de menselijke evolutie en gaan op excursie naar diverse musea.

7-17 maart: Uitwisseling China
Er komt een groep van 15 Chinese leerlingen en twee begeleidende docenten onze school bezoeken. Vorig jaar is een andere groep leerlingen deze ploeg al voorgegaan en inmiddels hebben 15 leerlingen van De Ring van Putten een zeer succesvol tegenbezoek gebracht aan de Jiangsu Huaiyin Middle School. In november gaan weer andere leerlingen van ons naar China.

De Chinese leerlingen komen op 7 maart al om 5 uur in de ochtend aan op Schiphol, na een klein uitstapje naar de Zaanse Schans worden zij ’s middags ‘overgedragen’ aan hun Nederlandse partners, de leerlingen verblijven namelijk bij hun ‘partners’ van De Ring van Putten.

Tijdens hun verblijf hier laten we de Chinese leerlingen met zo veel mogelijk Nederlandse cultuur kennismaken. Vanzelfsprekend hoort daar ook het volgen van lessen bij. Als de leerlingen weer naar huis gaan op 17 maart hebben zij in ieder geval kennis gemaakt met Amsterdam, met een bezoek aan het Rijksmuseum en een rondvaart door de grachten. Zijn ze in Rotterdam geweest en in Kinderdijk en hebben zij een bloemenveiling bezocht en een aantal waterwerken, Nederlandser kan het haast niet.

Lees hier meer over Internationalisering op De Ring